Her bor jeg på toppen til høyre

Her bor jeg på toppen til høyre

torsdag 1. april 2010

Svinesund - en påskethriller i flere episoder. -første del

For deg som har fulgt med så langt har du sikkert fått med deg at min påske startet med motorveien og dens utfordringer. Det er som tidligere nevnt en lang kjøretur fra vest til øst, dog ikke uverkommelig. I bunn og grunn gikk det egentlig ganske greit å komme seg over til dette landet, altså det som ligger i øst for det vestre og det sørlige, men sør for det nordre -du forstår sikkert hva jeg mener. Østlandet!

Sør for østlandet finner man det ikke helt ukjente utlandet. Der hvor ikke bare dialekten er annerledes, men også språket er ulikt. Sverige. Varmt velkomna til Sverige.

Svinesund -en del av utlandet, en norsk koloni i Sverige.

I gamledager, dengang jeg vokste opp i min barndoms ubekymrede bygd -Degernes, var Svinesund en halv times kjøretur langs RV22 før man kjørte ut på E6 og opp Svinesundshællingæ, denne utrolig bratte bakken fra norskesiden hvor lastebiler, mopeder og traktorer sneglet seg opp i høyre felt, mens vi, i pappas nye sjokoladebrune Ford Taunus suste opp i det venstre. Eller rettere sagt, stod i uendelige køer i det venstre feltet ved siden av lastebiler, mopeder og traktorer, i påvente av drømmen om billig bacon og svineribbe.

Vi hadde kaffe på termos, niste i en sånn rutete metallbeholder med forskjellige rom og håndtak på toppen som man lett kunne bære med seg, samt en pose med hjemmbakte skoleboller. Dengang var Svinesund rett på andre siden av Svinesundsbrua.  Den monumentale bekreftelsen, bygget stein for stein over svinesundet som skiller på hvorvidt man ble født Haldenser eller Svensk.

Først kom man til matbutikken som var siste stopp om man hadde glemt noe på vei hjem igjen før man var tilbake i Norge. -Før man så kom inn i selve svinesunds handelsområde, her hadde svenskene snekret sine utsalgsboder klare for å motta handlekåte Nordmenn. E6 sneglet seg gjennom dette området. Folk hadde bedre tid den gang, tid til å sette fra seg bilen i veikanten, noen hadde t.o.m med seg teltet som de satte opp på campingplassen inne på selve handelsområdet.

Rundt påsketider kom teltvaruhuset opp, en årlig tradisjon hvor de rigget opp et stort sirkustelt som man fylte med all verdens varer som fiskeutstyr til far, kjøkkenredskaper til mor og klær til ungene. Veteranen var et naturlig stoppested i den søndre enden av dette handelsområdet, før man helt til slutt kom til jeans og tobakslåven som den naturlige avslutningen på Svinesund før man kom til det virkelige Sverige.

Og der midt mellom boder, teltvarehus og veteranen lå Sexvaruhuset Hønan Agda, stedet hvor fedrene fant sin hvile mens kvinnene shoppet bagasjerommet på bilen full. Dette var  hovedfartsåren mellom Norge og Sverige, en eneste lang trafikk kork.

Svinesund ligger der fortsatt med sine boder og Hønan Agda. Teltvaruhuset har for lengst forsvunnet og er byttet ut med en stor Rema1000 butikk for trøndere med hjemlengsel. Nordbys hagemøbelutsalg og slakterbutikk er byttet ut med det nye Svinesund handelsområde, kjøpesenter og McDonalds.

Det er påsken 2010 og vi skal til Svinesund -dette handelsområde hvor nordmenn er enda mer handlekåte enn dengang jeg som barn satt i baksetet på fars Ford Taunus.

1 kommentar: