Her bor jeg på toppen til høyre

Her bor jeg på toppen til høyre

søndag 28. mars 2010

Søndag er pizzadag






Her i Breivikveien er søndag pizzadag, og nå tenker du sikkert, jada, han har jo pizzalangeren i kjelleren i C blokka, så han tar på seg sine røde Crocks og trasker ned å henter en ringepizza.

Neida, pizza er høytidsstemning og skal lages fra bunnen med en kjærlig hånd.

  • ca 8 dl hvetemel
  • en pk. tørrgjær
  • en dasj med salt
  • en dasj med kværnet chilli
  • ca 3 ss oliven olje
  • drøyt 3 dl lunkent vann
  • eltes og heves i det uendelige, dvs. heves minst to timer.

Varekostnaden på min pizza er nok ikke helt etter boka, og utrrykket less is more eksisterer ikke. MIN pizza er en pizza som har en deilig relativt tynn bunn men med dertil mer fyll.

I barndommen lagde min mor pizza hver lørdag. Denne pizzaen bestod av røkte kjøttpølser - du vet disse tykke med skinn, ikke de man får kjøpt nå ferdige uten skinn, samt Gouda ost og litt dryss av oregano, for å ikke glemme tomatpurè på bunnen. Hun lager den fortsatt, og den er fortsatt utrolig god, men helt annerledes enn min.

Min pizza er nok litt inspirert av mamma sin, dvs. det er ikke noe kjøttdeig og tull på min hjemmelagde pizza, men jeg bruker fortsatt min mors idè om at pølsepizza er det som gjelder, dog i en viss utviklet form fra min mors opprinnelige oppskrift.

  • grillpølser
  • bolzano pølse
  • chillipølse med ost
  • bacon
  • pepperoni
  • choritzo
I tillegg bruker jeg masse hvitløk, samt charlottløk og champignon som jeg surrer sammen med de tre første pølseslagene i panna. Pepperonien og choritzoen legger jeg på til slutt, etter jeg har lagt på osten. Baconet steker jeg for seg.

Når det kommer til ost, så har jeg også her utviklet litt siden min mor startet med Gouda ost - dvs. hun hadde vel ikke så mye å velge i den gangen. I dag bugner diskene av all slags oster, og det er bare å velge og vrake fra osteetterligninger, til de deiligste blandinger. Min ost er Tine sin fire oster. Denne består av Cheddar, Mozarella, Jarlsberg og Norvegia.

Du har sikkert sett alle disse ferdigløsningene du kan finne i butikken for å lage din egen "hjemmelagede pizza". Du burde ha ekstremt dårlig samvittighet om du benytter deg av disse.! "NÅ pizzabunn, Peppes melblanding, Peppes ferdige deig, eller gud forby ferdig frossen pizzabunn, bare til å fylle med ditt eget favorittfyll"

Skam deg om du benytter deg av skitne triks som dette. Det går like fort å lage bunnen selv, og den blir mye bedre.

Men det er jo lov å jukse litt........ Jeg foretrekker faktisk Peppes pizzasaus. Etter å ha forsket, forsøkt og lagd fra bunnen av med tomater, basilikum, krydder osv. har jeg kommet til at Peppes pizzasaus gjør jobben, og smaker bedre enn hva jeg selv får til. Joda, så jeg jukser litt jeg og :-)

Smør Peppes pizzasausen ut på bunnen som du har kjevlet ut til ca en halv cm tykkelse, legg blandingen av pølser, samt baconet på denne, legg så på osten. Til slutt fordeler du Chorizo og Pepperoni over osten.

Omtrent slik er min hjemmelagede pizza - jeg bruker gjerne tre timer på å lage den, det er kjærligheten i lagingen som gjør at den smaker så fortreffelig - husk det, hastverk er lastverk.

Nå lurer du sikkert på hvordan denne stekes - jeg har en ny og flott stekeovn fra den Italienske produsenten Smeg. Denne har en pizzafunksjon som varmer opp ovnen til 280c hvor jeg så steker på nederste rille i 8 min for perfekt resultat.

Da sier jeg som TV2`s Wenche, "da håper jeg det vil smake, velbekomme"

Lykke til, og husk, neste gang du lager pizza, gjør det med kjærlighet.

2 kommentarer:

  1. hørtes veldig godt ut, skal jammen prøve den en dag, ha en flott påske, og hils mannen, kjekt med blogg:)klem fra lilleba:)

    SvarSlett
  2. AAAAAAAAAA det hørtes mye bedre ut en den vante søndagsrestemiddagen vi har her i hus. haha

    SvarSlett